Blog

Ποιοί θα ελεγχθούν το 2019 από την εφορία

Στο μικροσκόπιο καταθέσεις, εταιρείες με έδρα Βουλγαρία και Κύπρο, θυρίδες και διασύνδεση taxis με τις τράπεζες, ΕΡΓΑΝΗ, Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ

 

Εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας προγραμμάτισε για το 2019 και ήδη υλοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με ελέγχους τραπεζικών καταθέσεων, εταιρειών που έχουν έδρα Βουλγαρία και Κύπρο, φακέλωμα παραβατών, άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων και μέσω της διασύνδεσης των συστημάτων του taxis με τις τράπεζες, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ και το ΓΕΜΗ.

 

Ήδη ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προανήγγειλε μόνο από μία υπηρεσία τη διενέργεια πάνω από 16.000 ελέγχων! Πρόκειται για την Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) η οποία θα διενεργήσει 620 έρευνες σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, καθώς και 16.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους για την έκδοσης αποδείξεων.  Η κατανομή των συγκεκριμένων ελέγχων και ερευνών ανά Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.θα οριστεί με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2019.

 

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι συνολικοί έλεγχοι που προγραμματίζονται είναι πολλαπλάσιοι.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, συνολικά φέτος θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 200.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι, με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis), με στόχο  την κατεύθυνση των ελεγκτών στους κλάδους των επιχειρηματιών που έχουν έφεση προς την φοροδιαφυγή.

 

Επίσης οι αλλαγές στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, θα είναι οι ακόλουθες:

 

  • Η διασύνδεση του taxisnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.Στόχος είναι η άντληση στοιχείων για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φορολογουμένων, που ενδεχομένως προκύπτει από τις άλλες υπηρεσίες, πλην των στοιχείων που έχει το taxis.
  • Η πραγματοποίηση πάνω από 70.000 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, σε καταστήματα και άλλες δραστηριότητες για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων. Προτεραιότητα θα είναι οι περιοχές με μεγάλη εμπορική κίνηση όπως και οι τουριστικές περιοχές.
  • Ο έλεγχος των επιχειρήσεων που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν και να χρησιμοποιούν POS.
  • Θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα του εντύπου Ε3 που δηλώθηκαν πέρυσι.
  • Στο μικροσκόπιο θα τελούν οι τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, φορολογουμένων με «ύποπτη» δραστηριότητα και με δυσαρμονία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων ή τόκους. Παράλληλα γίνονται και τυχαίοι έλεγχοι καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων φορολογουμένων, οι οποίοι δεν είναι ύποπτοι, αλλά επιλέγονται τυχαία.
  • Θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις που ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές.
  • Θα ελεγχθούν τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και γενικά η τήρηση της νομοθεσίας στη φορολογία κεφαλαίου.
  • Θα πραγματοποιηθούν περίπου 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω των πλατφορμών του διαμοιρασμού (π.χ. Airbnb) με βάση στοιχεία που αντλούνται από διαδικτυακές πλατφόρμες.
  • Θα πραγματοποιηθούν πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.
  • Θα πραγματοποιηθούν επιτόπιοι έλεγχοι από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων.
  • Θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, όπως σε Βουλγαρία και Κύπρο.
  • Θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Πρόκειται για επχιειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια από ταμειακές μηχανές ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν είναι δηλωμένοι στην εφορία και οι συναλλαγές δεν καταγράφονται πουθενά.
  • Η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων όλων των αρχών, με μητρώο συλληφθέντων για λαθρεμπορία και η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου διήμερων αποσταγματοποιών και αμβυκούχων (ιδιοκτητών καζανιών), στη βάση του ICISnet.